Sunday, August 21, 2011

kelopong


pelik betul nama benda nih tapi memang sedap...
Bugs x penah dengar owng panggil nama dia macam nih tapi kat cni macam tuh la nama dia...
kueh onde-onde atau dikenali dengan kueh gula melaka...
mana satu yang biasa anda dengar??

nama lain tapi rupa tetap sama kan..hehe




minggu lepas Bugs bersama teman2 telah cuba resipi ni, bukan susahpun cuma rumit sedikit...
tergerak hati nak mencuba membuatnya yelah dalam bulan2 puasa nih rajin plak nak membuat kuehnya hahhaa...


mula-mula nak wat mesti ler kene sediakan bahan2 dia kan...

ini Bugs sediakan untuk 30 owng *mak ai mcm nak jual kat kedai jew...ekekek...

1kg tepung pulut
Bugs xpakai tepung gandum k..
Air pandan *cari kat tepi2 rumah owng..pastuh kisar n ambil airnya..
1 sudu kecil pewarna daun pandan *kalau nak nampak lagi terang
2 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
Kelapa parut *Bugs panjat paginya n g parut ....gegehkan
ini semua bahan2 mentah

Bugs sedang memotong gula melaka....nasib baik pose lau x dah lama masuk mulut..


sedapnyaa.......

ini air daun pandan selapas dikisar dan di tapis....

mula2 masukkan air pandan kedalam tepung pulut..
bersama sedikit garam

Gaul sebati dan pastikan tidak terlampau lembik or keras..* bole jadi chef x Bugs?? hahahhaa

Sudah siap!!!!


Ambil sebesar ibu jari dan leperkan. Bubuh gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Jerang air panas hingga menggelegak. Masukkan kuih tadi. Angkat bila kuih timbul dan golekkan di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.

senang bukan....

*time kasih pada kak Seti sudi ajar Bugs n Kak Zam....
bye bye..


No comments:

Post a Comment